kivo

De natuurlijke voeding van een carnivoor


Onze visie gaat terug naar miljoenen jaren geleden. Terug naar de voorouders van onze dierbare honden en katten. We hebben het over de Canidae (hondachtige) en de Felidae (katachtige). Beide landroofdieren waarbij het voedingspatroon uit 100% vers vlees bestond. Ze aten gevarieerd en seizoensgebonden, net wat op dat moment in de natuur aanwezig was. Ondanks dat de honden en katten van nu qua uiterlijk niet meer op hun voorouders lijken, komt het DNA voor 99,9% overeen. Aan een aantal kenmerken kun je dit heel duidelijk zien.

1. Het gebit


Kijk maar eens naar het gebit van een hond of kat. Dit gebit is geschikt om een prooi mee te vangen. De sterke hoektanden zijn belangrijk bij het vangen en doden van een prooi. Met hun grote knipkiezen kunnen zij een prooi makkelijk verscheuren. Ze kunnen hun kaken alleen op en neer bewegen. Dus niet zijwaarts zoals omnivoren en herbivoren wel kunnen. Ook bevat het speeksel geen verterende enzymen, het zorgt er alleen voor dat het vlees makkelijker naar binnen glijdt. 


2. De maag


Het spijsverteringsproces begint bij hond en kat dus eigenlijk pas in de maag. De zuurtegraad van de maag ligt rond de 1-2. Dit is bijna net zo zuur als zoutzuur! Hierdoor kunnen honden en katten makkelijk botten, vacht en veren verteren. Tevens is deze zure ph-waarde een natuurlijke bescherming tegen ziekteverwekkers. In een omgeving als deze kunnen zij namelijk niet overleven. Honden en katten op een dieet van rauw vlees hebben veel minder kans op bacteriën, virussen of parasieten. Ook zijn ze beter beschermd tegen salmonella en wormen.


3. Het darmgestel


Het immuunsysteem van de carnivoor is ingesteld op bacteriën. Deze hebben een positief effect op de darmfauna. Het stimuleert het maagdarmgestel en zorgt voor een goede weerstand. Zodra je een hond of kat over wil zetten op rauw vlees, moet dit geleidelijk aan gebeuren. Zo kan de zuurtegraad in de maag zich langzaam aanpassen en kan het rauwe vlees goed verteerd worden. 
Het verteringsproces van hond en kat zit in totaal op 8 uur. Het darmgestel is 4 keer zolang als het lichaam. Ter vergelijking, het darmgestel van een herbivoor is 20 keer zo lang als het lichaam! Dit komt omdat een herbivoor granen en plantaardige materialen moet verteren wat een lang proces is. Sommige herbivoren hebben hier zelfs meerdere magen voor nodig.

Toch krijgen carnivoren in de natuur wel wat plantaardige materialen binnen. Dit halen ze uit de maaginhoud van een prooi. Echter is dit heel erg weinig en zijn deze dan al voor een deel verteerd, waardoor deze wel goed opneembaar zijn in het darmgestel van een hond of kat. 

Wij streven ernaar om met onze voedingen zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Dit doen we door de samenstelling van het prooidier te verwerken in onze complete maaltijden. De ideale verhouding in spiervlees, orgaanvlees en bot. Ook zijn er meer dan 10 diersoorten beschikbaar in ons assortiment om de afwisseling en variatie van het natuurlijke voedingspatroon te creëren. Tot slot hebben wij de maaginhoud van prooidieren vertaald naar de groenteworst. Deze is gepureerd en gestoomd (voor verteerd) waardoor alle vitaminen en mineralen goed opneembaar zijn in het darmgestel.

Voor mensen die toch liever brokjes voeren hebben wij verschillende varianten. De graanvrije, koudgeperste varianten met vers vlees en veel antioxidanten bevatten een hoog percentage vlees, en zijn vrij van vlees meel (!).  Deze kunnen bovendien in combinatie met rauw vlees gevoerd worden.