Immuniteitsproblemen bij hond en kat 

 

Het immuunsysteem bepaalt de weerstand die uw dier heeft tegen ‘vreemde indringers’ in het lichaam. Dit kunnen parasieten zijn, bacteriën, virussen en/of andere ziekteverwekkers.

Bij een sterk immuunsysteem zullen deze ongewenste bezoekers geen schade kunnen veroorzaken omdat het afweersysteem van uw dier doet wat het moet doen : namelijk de indringers op afstand houden of onschadelijk maken.

Heeft uw dier een goede immuniteit dan zal het niet vlug ziek worden, eventuele wondjes zullen snel genezen, uw dier is vitaal, vrolijk en levendig. Heeft het echter te maken met een zwakke immuniteit dan is het vatbaarder voor ziektes en allerlei infecties, en is het minder vitaal. 

Wat kunnen oorzaken zijn dat uw dier te maken krijgt met een verzwakt immuunsysteem ? 
 • Foute voeding 

 • Stress 

 • Jarenlang medicatiegebruik of medicatie die het immuunsysteem onderdrukt 

 • Vaccinaties 

 • Regelmatig ziek zijn 

 • Ouderdom 

 • Operaties 

 • Allergieën 

 

Hieronder geven we tips om het immuunsysteem van je dier te versterken : 

 

 • Geef kwalitatieve voeding aangepast aan de noden van je hond. Onze klanten weten dat wij steeds adviseren op maat van jullie hond. Er bestaat géén voeding die specifiek is voor Labradors, voor Poedels, voor Engelse Bulldoggen, of voor andere rassen, dat is enkel op de markt gebracht door de grote merken. Denk steeds aan hoe de Natuur het voorzien heeft, en denk aan de wijze woorden van Hippocrates (de grondlegger van de Geneeskunde), die omstreeks 400 v. C.  al zei : 

 

LAAT VOEDING UW MEDICIJN ZIJN, EN MEDICIJN UW VOEDING 

 

 • Zorg dat je dier voldoende buiten kan zijn, en regelmatig beweging heeft. Pas deze beweging uiteraard wel aan aan leeftijd, ras en gezondheidstoestand van het dier. Veel huidproblemen ontstaan doordat honden het hele jaar door teveel binnen verblijven. Veel katten komen zelfs nooit buiten. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede circulatie, meer zuurstof in het bloed, en een betere weerstand. 

 

 • Gebruik liefst zoveel natuurlijke producten, we denken hierbij vooral aan shampoos, conditioners en andere verzorgingsproducten maar ook aan producten om wondjes te verzorgen, of om oren en ogen van uw dier te verzorgen. Onze keuze gaat hiervoor uit naar : 

 

 • Gebruik geen chemische vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen, maar kijk uit naar natuurlijke alternatieven zoals deze hieronder. 

 

 • Een andere preventieve maatregel is het versterken van het immuunsysteem door te draineren ofwel opschonen van het lichaam met een detox-kuur. Hierdoor worden opgehoopte afvalstoffen afgevoerd. In een schoon lichaam kunnen de organen beter hun werk doen. Ook de huid is in een schoon lichaam in een betere conditie. Een sterk immuunsysteem houdt indringers buiten de deur. 

 

 • Zorg ervoor dat je dier voldoende rust krijgt en niet constant onder stress staat. Hou rekening met zijn noden en als hij aangeeft dat hij liever op zijn kussen blijft liggen ipv een trekspelletje speelt met u of met de kinderen, respecteer dat dan. Een dier reageert veel feller op “moods en vibes” van roedelleden (zijn gezin dus), wees jezelf er dus bewust van dat als je zelf onder hoogspanning staat, je hond dit automatisch overneemt en anders gaat reageren. Ook een verandering in gezinssituatie (overlijden, scheiding, verhuis, ed) kan aanleiding zijn tot stress voor het dier.  Chronische stress is een killer voor het immuunsysteem voor mens en dier. 

 • Laat je hond titeren ipv elk jaar steeds opnieuw te laten vaccineren. Bij deze test meten ze antistoffen in het lichaam. Heeft je hond nog antistoffen dan is het niet nodig dat je laat vaccineren. Testen hebben uitgewezen dat antistoffen vaak jarenlang in het lichaam blijven.  

 

Natuurlijke producten die de immuniteit van je hond verbeteren en ondersteunen :