HUIDPROBLEMEN BIJ HONDEN EN KATTEN 


Net zoals bij mensen is ook bij dieren de huid het grootste orgaan. De huid beschermt ons tegen allerlei infecties, uitdroging, weersomstandigheden, en andere factoren. 

De huid zegt veel over de gezondheidstoestand van de persoon of het dier. Een gezond dier heeft een glanzende vacht die vrij is van schilfers, irraties, roodheid en/of vlekjes. Factoren zoals leeftijd, gezondheid, en/of mentale toestand hebben hun invloed op de vacht van het dier.  

Langharige dieren hebben uiteraard intensere vachtverzorging nodig dan kortharige rassen en vaak is een huidprobleem bij langharige rassen al langer aan de gang vooraleer het opgemerkt wordt. Daarom adviseren wij altijd om de vacht goed te (laten) onderhouden, liefst met natuurlijke producten zodat de PH-waarde van de huid niet gewijzigd wordt en er daardoor nog andere problemen kunnen ontstaan. 


Wat zijn de symptomen van huidproblemen bij honden en katten ? 

  • Roodheid eventueel met kleine huidoneffenheden, puistjes, wondjes 

  • Krabben, likken, bijten op sommige plaatsen door jeuk 

  • Droge, schilferachtige huid 

  • Doffe vacht 

  • Kale plekken, overdreven haarverlies 

  • Vieze geur 

  • Vettige, plakkerige huid 


Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen bij honden en katten ? 


ALLERGIE 

Bij dieren zal een allergische reactie zich meestal uiten via de huid. Je dier kan allergisch of gevoelig zijn voor bepaalde stoffen waarmee hij/zij in contact komt via de voeding of via de omgeving. Ik denk hierbij aan mandjes, dekens, kussens, maar het kan bijvoorbeeld ook een bepaalde chemische stof zijn in de voeding of zelfs in het wasproduct of je poetsproduct. Vaak zijn het geen voor de hand liggende stoffen, en is het vaak zoeken op welke stof je dier reageert. Op deze plekken op de huid zal de hond vaak likken en/of bijten zodat er daardoor ook nog bijkomende huidproblemen ontstaan. Daarom is het belangrijk om tijdig te laten checken door een dierenarts zodat erger voorkomen wordt. 

Afhankelijk van de oorzaak kunnen we allergieën indelen in verschillende soorten, de meest voorkomende zijn : 

  • contactallergie : hier vertoont het dier een reactie op een stof of voorwerp waarmee hij in contact komt. De plaats op het lichaam toont ook meestal de oorzaak aan, stel dat je dier reageert op de halsband of zijn wandeltuigje dan zullen er in de nek of achter de voorpoten rode plekjes of huidirritatie zichtbaar zijn. Zo kunnen ook zijn mand, kussens of andere voorwerpen oorzaak zijn. 


  • atopie of omgevingsallergie : dit soort allergie is vaak moeilijker vast te stellen omdat het vaak uiteenlopende oorzaken kan hebben. Net zoals bij mensen kan een dier allergisch reageren op huisstofmijt, bepaalde pollen, grassen, struiken, menselijke huidschilfers enzo meer. 

    Specifieke producten die hierbij kunnen ondersteunen zijn :
  • parasieten-allergie : net als mensen reageren dieren ook vaak op beten van vervelende beestjes als vlooien, teken, huidmijten en dergelijke. Deze beestjes nestelen zich vaak in de vacht of net onder de huid en voeden zich met het bloed van je dier. Vervelend als je dier hier last van heeft, want door de snelle voortplanting van deze vieze beestjes, durft het probleem wel eens van langere duur te zijn. Voorkomen is beter dan genezen, en dat is dan ook ons eerste advies bij dit probleem. Er zijn parasietenkuren op de markt die elk katten-of hondenbaasje wel kent, ze zijn enkel verkrijgbaar bij apotheek en/of dierenarts. Er zijn verschillende middelen op de markt, de meest gebruikte zijn de pipetjes die je in de nek van je dier moet druppelen, maar de laatste jaren bestaan ze ook in tabletvorm – insecticide met een vleessmaakje zeg maar ! 

Deze middelen raden wij echter niet aan omdat de werkzame stoffen meestal insecticiden zijn die opgenomen worden in de bloedbaan van je dier. Teken, vlooien en mijten leven van het bloed van je hond en doordat ze de insecticide binnenkrijgen, verlamt hun zenuwstelsel en sterven ze. Het is dus niet omdat je je dier deze producten hebt toegediend dat ze niet meer gebeten kunnen worden. Ook verkiezen we eerder natuurlijke sprays en shampoos dan de chemische.  

Voor dit probleem zijn we eerder voorstander van deze producten : 

  • voedselallergie : hier reageert de hond op bepaalde stoffen die hij via de voeding binnenkrijgt. Uit ervaring weten wij dat het vaak is op bepaalde chemische toevoegingen in commerciële hondenvoeding. Omdat grote merken vaak meer focussen op winst dan op kwaliteit, zijn de dieren vaak de dupe. Chemische toevoegingen zijn vaak goedkoper dan natuurlijke en die zijn dan ook vaak de oorzaak van veel dierenleed. Ons advies is altijd eerst de voeding onder de loep te nemen en daarna pas dure allergietesten te laten uitvoeren of behandelingen op te starten. Onze jarenlange ervaring heeft uitgewezen dat dit vaker leidt tot betere en goedkopere resultaten. 


  • medicatie-allergie : dit spreekt voor zich, dit is een allergische reactie op bepaalde stoffen die het dier binnenkrijgt via medicatie. Overleg met je dierenarts ! 


HOTSPOTS 

Hotspots zijn plaatselijke ontstekingen van de huid, die heel snel kunnen uitbreiden. Meestal is het de hond zelf die door veelvuldig krabben of likken een klein wondje of een insectenbeet omgevormd heeft tot een grote natte, eczeemachtige plek. De plek lijkt soms ‘uit het niets’ te zijn ontstaan. Vaak heb je de dag tevoren niet eens het oorspronkelijke wondje opgemerkt en merk je daags nadien een joekel van een plek die lijkt op een schaafwond. De plek is pijnlijk en voelt ook warm aan – vandaar de Engelse term ‘hot spot’. Vaak komt er ook etter aan te pas. 

Met de juiste producten kan je dit zelf verzorgen maar het is natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond (of kat) geen verdere schade kan berokkenen door eraan te blijven likken. Bacteriën vinden het fijn om in een natte warme omgeving te vertoeven, dus dit is voor hen een fijn plekje om te vertoeven. Verder is het ook van belang om de eigenlijke oorzaak te achterhalen : was het een klein wondje, een allergische reactie op bv een plant/struik, of was het een vlooienbeet ? Vooral bij deze laatste is het ook belangrijk om de bron aan te pakken door de vlooienbesmetting te behandelen. 

Vooral bij langharige honden is het vaak nodig dat je de vacht rondom de hotspot een beetje bijknipt zodat je de wond effectief kan verzorgen. Ontsmetten kan bv met Vetramil Honingspoelvloeistof, als de wond al wat droger is kan je de wondheling versnellen met Vetramil honingzalf. Honing heeft immers een krachtige, wondhelende en ontstekingswerende werking. Blijf de wond verzorgen tot het genezen is en zorg ervoor dat het immuunsysteem van je dier optimaal werkt om verdere hotspots te voorkomen ! 

Uiteraard ook hier ons advies om een dierenarts te raadplegen als je twijfelt of als je niet gewend bent om vieze wonden uitgebreid te verzorgen ! 

  

GIST- EN SCHIMMELINFECTIES  

Dit soort infecties gaan vaak gepaard met een doordringende geur en een vet aanvoelende laag op de huid van het dier. Aanleiding is in veel gevallen een verzwakt immuunsysteem (vaak door overmatig antibiotica- of medicijngebruik) of een foutieve voeding. Vooral bij honden kan het leiden tot pijnlijke en vervelende situaties.  

Vaak wordt dit ook “ringworm” genoemd omdat deze infecties dikwijls in cirkels voorkomen op de huid nadat het dier in contact kwam met zogenaamde schimmelsporen die zich op de huid vasthechten en voortplanten. Altijd opletten bij dit soort infecties omdat deze vaak erg besmettelijk zijn. Meestal zijn het dieren die al huidproblemen hebben, of oudere of verzwakte dieren die deze gist-en schimmelinfecties vertonen. 

Honden die met dit probleem kampen, hebben vaak last van kaalheid op meerdere plekken op het lichaam. Dit komt doordat de schimmelsporen de haren aantasten waardoor ze afbreken en kale plekken veroorzaken. Vaak vertonen de honden een schilferachtige, ‘uitgedroogde’ huid. Bij erge gevallen is de huid op sommige plaatsen veel dikker, en zelfs donkergrijs tot zwart al dan niet met korstvorming. 

Raadpleeg ook hier altijd een dierenarts voor diagnose en behandeling. 


SCHILFERS EN DROGE HUID 

Soms krijgen honden of katten last van droge huid, doffe vacht al dan niet gepaard met schilfers. Dit kan tijdelijk zijn, en vaak hebben ze baat bij een wijziging in hun voedingspatroon of een omega3-kuur. Doordat dieren net als wij niet altijd meer de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen via de voeding is het raadzaam om hen af en toe voedingssupplementen als Omega3 bij te geven. Een goed supplement met de juiste verhoudingen EPA en DHA-vetzuren heeft een gunstige invloed op de huid. Ook spieren, gewrichten, hart-en bloedvaten en hersenen pikken de voordelen mee van deze suppletie.

Hier onze adviesproducten : 

 

Het is geweten dat dieren met een zwakkere immuniteit vaker last hebben van huidproblemen. 

Belangrijk is dat je altijd het immuunsysteem van je dier zo optimaal mogelijk moet houden. Hieronder geven we tips om het immuunsysteem van je dier te versterken : 

 

  • Geef kwalitatieve voeding aangepast aan de noden van je hond. Onze klanten weten dat wij steeds adviseren op maat van jullie hond. Er bestaat géén voeding die specifiek is voor Labradors, voor Poedels, voor Engelse Bulldoggen, of voor andere rassen, dat is enkel op de markt gebracht door de grote merken. Denk steeds aan hoe de Natuur het voorzien heeft, en denk aan de wijze woorden van Hippocrates (de grondlegger van de Geneeskunde), die omstreeks 400 v. C.  al zei : 

 

LAAT VOEDING UW MEDICIJN ZIJN, EN MEDICIJN UW VOEDING 

 

  • Zorg dat je dier voldoende buiten kan zijn, en regelmatig beweging heeft. Veel huidproblemen ontstaan doordat honden het hele jaar door teveel binnen verblijven. Veel katten komen zelfs nooit buiten. 

 

  • Gebruik liefst zoveel natuurlijke producten, we denken hierbij vooral aan shampoos, conditioners en andere verzorgingsproducten maar ook aan producten om wondjes te verzorgen, of om oren en ogen van uw dier te verzorgen. Onze keuze gaat hiervoor uit naar : 

  • WILDWASH

  • VETRAMIL

  • ESPREE

  • AURIS

 

  • Gebruik geen chemische vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen, maar kijk uit naar natuurlijke alternatieven zoals we hierboven reeds vernoemden. 

 

  • Het versterken van het immuunsysteem van je dier kan je ook door bijvoorbeeld 2 x/jaar een detoxkuur te doen. Hierdoor worden opgehoopte afvalstoffen beter afgevoerd. Organen werken beter, en ook de conditie van de huid verbetert. In sommige gevallen worden de symptomen eerst iets erger, dat is vaak het geval bij natuurlijke middelen, maar die verdwijnen na enkele dagen/weken. Bij erg verzwakte of zeer allergische dieren wel opletten dat je de kuur langzaamaan opstart. Net als bij mensen is een sterk immuunsysteem gelijk aan een goede weerstand tegen virussen, bacteriën en allerlei ziektes.  

Detoxi van Puur is een aanrader! 

 

Algemene producten bij huidproblemen :