Gewrichtsproblemen

OORZAKEN EN BEHANDELINGEN


Vaak wordt gedacht dat enkel oudere honden last hebben van stijve gewrichten, artrose, of ontstekingen.

Niks is minder waar, steeds meer dierenartspraktijken hebben een dierenarts/chirurg die gespecialiseerd is in gewrichtsaandoeningen en alles wat daarmee gerelateerd is. Net als bij mensen zijn er steeds meer behandelingen en/of chirurgische ingrepen mogelijk.


Hoe herken je gewrichtsaandoeningen bij je hond ?


Honden zijn vaak toppers in het verbergen van pijn of emoties. Eén van de meest voor de hand liggende symptomen bij gewrichtsproblemen bij honden is pijn en stijfheid. Bij ernstige klachten kan het zijn dat ze janken van de pijn bij een verkeerde beweging ofzo, maar meestal gedragen ze zich gewoon iets minder uitbundig, zonderen ze zich wat meer af, óf komen net wat meer aandacht en/of troost zoeken, afhankelijk van het karakter van je hond.

Bij ouderdomsklachten is dit vaak het geval, onze senioren zullen niet meer zo uitbundig in de zetel of de auto springen en hebben vaak een helpende hand nodig. Ook bij jongere honden merk je het vaak doordat ze niet meer zo enthousiast zijn tijdens een wandeling, of dat ze zelfs tijdens de wandeling niet meer verder willen. Ook kan het gebeuren dat ze niet graag meer uit de mand komen omdat opstaan gepaard gaat met pijn. Kan je ze toch verleiden om op te staan, dan merk je vaak wat stijfheid bij de eerste stappen. Eens ze een stukje gelopen hebben, dan valt het niet meer op. Bij erfelijke aandoeningen gebeurt het dat honden echt kreupel lopen en dan is het zeker tijd voor verder onderzoek door de dierenarts.

Heeft je hond zich bezeerd tijdens het spel, de jacht of op de hondentraining, ook dan is het raadzaam om dit te laten checken uiteraard.

Wat zijn de oorzaken van gewrichtsklachten bij honden ?

 

  • Erfelijke aanleg : sommige rassen zijn vatbaarder voor bepaalde genetische aandoeningen dan andere. Ik denk hier vooral aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, patella-luxatie (losse knieschijf), artrose, botontkalking, … Bij fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging (In België is dit KMSH – in Nederland is dit de Raad van Beheer) worden de pups getest op erfelijke aandoeningen die eigen zijn aan het ras. Bij honden die uit de broodfok komen, is dit niet het geval en leidt dit vaak tot een ware lijdensweg voor hond én baasje.

 

  • Omgevingsfactoren : Vaak staan hondeneigenaren te weinig stil met een aantal factoren die belangrijk zijn voor hun viervoeters : de intensiteit van de wandelingen, vloeren in huis, té zware trainingen, traplopen, …

 

  • Overgewicht : Obesitas bij honden komt vaker voor dan men denkt. Vaak heeft dit een lichamelijke oorzaak (ik denk dan bv aan schildklierproblemen, diabetes), en verwijzen wij door naar een dierenarts om een diagnose te stellen. Een andere mogelijke oorzaak is dat u óf de foute voeding geeft, óf teveel snacks of foute snoepjes tussendoor. In dit geval moet u het voedingsschema van uw hond aanpassen omdat overgewicht altijd leidt tot een verergering van de gewrichtsklachten bij honden.

 

  • Onwetendheid bij puppy-eigenaren : Net zoals je een kleuter voorziet van een buggy omdat hij/zij niet de hele dag kan meestappen, neem je een pup ook niet meteen mee op een grote wandeling. Vaak staan kersverse puppy-eigenaars hier niet bij stil. Het is hier net heel belangrijk dat de spieren en gewrichten van een pup geleidelijk aan worden opgebouwd en versterkt. Een algemene regel is de leeftijd van de pup : het aantal weken is het aantal minuutjes dat je kan wandelen. Als je pup bijvoorbeeld 12 weken is, dan maak je een korte wandeling van 12 minuutjes, zo bouw je op naarmate de pup ouder wordt. Het is veel beter om meerdere kleine wandelingen te maken per dag, dan bv tijdens een weekendtrip je hond mee te nemen op een wandeling van enkele uren in de Ardennen.

 

  • Voeding : mijn inziens één van de belangrijkste oorzaken die vaak over het hoofd worden gezien. Net als bij mensen telt hier de quote van Hippocrates ook :

 

“Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”

 

Als een hond niet de juiste voeding krijgt, krijgt hij niet de noodzakelijke bouwstoffen binnen om gezonde spieren en botten te ontwikkelen. Het is belangrijk dat je pup vanaf jonge leeftijd meteen de juiste voeding krijgt. Voor zijn ontwikkeling is voeding met een juiste verhouding calcium /fosfor essentieel. Vaak zijn goedkopere merken of net zeer gekende merken minder van kwaliteit. Goedkoop wordt dus duurkoop, want hetgeen je bespaart met “goedkopere” voeding heb je later vaak nodig om de ontstane klachten bij te sturen. In dit geval spreken we vaak van reeds uitgevoerde operaties die hadden kunnen vermeden worden met de juiste voeding. Je kan je dus beter op tijd laten informeren welke de ideale voeding is voor jouw pup of hond. “Voorkomen is beter dan genezen” is hier zeker van toepassing.

Dit is ook één van de redenen waarom wij bij Lewis op maat werken van UW hond. Het is namelijk niet zo dat we algemeen kunnen stellen dat merk X of Y dé beste hondenvoeding is. Het is vooral belangrijk dat de geadviseerde voeding de nodige bouwstoffen bevat om uw hond het beste leven te geven, zodat u klachten als , enzo meer kan vermijden.

 

 

Hoe kan U uw hond ondersteunen bij gewrichtsklachten ?

 

 

  • Een aangepaste voeding kan hier veel betekenen. Het is belangrijk dat voeding de klachten vermindert en niet veroorzaakt en/of verergert. Hierbij kunnen wij u altijd helpen met een gepast voedingsschema op maat van uw hond.

 

  • Geef hem regelmatig supplementen : Omega vetzuren zijn essentieel voor een goede gezondheid voor mens en dier. Vaak krijgen huisdieren net als mensen te vaak teveel bewerkt voedsel, en is er een wanverhouding tussen Omega 3 en Omega 6. Omega 3 is de ontstekingsremmende factor, Omega 6 de ontstekingsbevorderende. Wil u hierover meer weten ? Onderaan dit blogartikel vind je supplementen die gewrichtsaandoeningen bij honden ondersteunen.

 

  • Pas de lichaamsbeweging aan aan de leeftijd en de lichamelijke conditie van je hond. Vermijd zoveel mogelijk bewegingen die de gewrichten van je hond (over)belasten. Ik denk hierbij aan trappen, intens spel met andere honden, té zware trainingen, té lange wandelingen,…. Een hond is voor mij een zielemaatje waar je vaak alles mee deelt, en waar je zoveel intense herinneringen voor terugkrijgt. Het is dan ook normaal dat je er bent als hij je nodig heeft en kan hij geen (lange) wandelingen niet meer meedoen, dan vindt hij het misschien even fijn om relaxed tegen je aan te liggen terwijl je een boek leest ? Of kan je zijn gewrichtspijn verminderen met een deugddoende massage, met een zelfgemaakte relaxerende massage-olie waar je gepaste essentiële oliën aan toevoegde ?

 

  • Osteopathie, acupunctuur, aromatherapie, en hydrotherapie zijn behandelingen die gewrichtspijn en klachten kunnen verminderen, afhankelijk van hun aard. Zelf hebben wij met onze honden prachtige resultaten ervaren met deze methodes en kunnen wij deze zeker adviseren.